Πληρο​φορίες για όσους επιθυμούν να πωλήσουν χρυσά νομίσματα στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς της νόσου COVID-19 και σε εφαρμογή της κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄4899/6-11-2020), η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Για να κλείσετε ραντεβού για συναλλαγές αγοράς αναμνηστικών – συλλεκτικών νομισμάτων, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 210 320 3516, 210 320 2777, 210 320 2776.

Για να κλείσετε ραντεβού για συναλλαγές αγοράς και πώλησης χρυσού, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 210 320 2788.

Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη. 

  • Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου. 
  • Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και το αντίτιμο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη (απαιτείται βιβλιάριο και IBAN). 
  • Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη απαιτούνται επιπλέον, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο: 
  1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος. 
  2. Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ). 
  3. Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης). 
  4. Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ). 
  5. Τηλέφωνο επικοινωνίας. 

Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

​https://www.bankofgreece.gr/kiries-leitourgies/agores/xrysos/agora-kai-pwlhsh-xryswn-nomismatwn

** Προκειμένου για ράβδους ή πλάκες χρυσού που αγοράζει η Τράπεζα της Ελλάδος, ο πελάτης καταθέτει τις ράβδους ή πλάκες χρυσού στην Τράπεζα Ελλάδος προς έλεγχο της γνησιότητας, αφού προηγουμένως συμφωνηθεί η τιμή αγοράς. Μετά τον εργαστηριακό έλεγχο, και εφόσον διαπιστωθεί η περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό, καταβάλλεται το αντίτιμο σε ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο πελάτης επιβαρύνεται με τα έξοδα ελέγχου.


Συνεπώς:

  • Προσκόμιση Εκκαθαριστικού Σημειώματος.
  • Για ποσά άνω των 10.000€ η πληρωμή θα γίνεται με τραπεζική κατάθεση.
  • Ο πελάτης επιβαρύνεται τα έξοδα ελέγχου των προς διάθεση νομισμάτων.