Τρόποι εξέτασης λιρών Αγγλίας, τεχνικές και μέθοδοι, από το βιβλίο ”Νεοελληνικά Νομίσματα 1828 – 2002” του Παύλου Γ. Πυλαρινού.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΣ

Η διάκριση γίνεται με πολλά μέσα και μεθόδους. Κυρίως όμως με τους εξής:

α) Με το να υποβληθεί σε δοκιμή, ανάλυση, για να δούμε την καθαρότητά του.

β) Με το να ελέγξουμε το βάρος της λίρας.

γ) Με το να την παραβάλουμε με την γνήσια.

δ) Με το να την ελέγξουμε εξωτερικά με γυμνό μάτι και να εντοπίσουμε τις διαφορές.

Πιο αναλυτικα:

Έλεγχος καθαρότητας (τίτλου).

α) Ο βαθμός καθαρότητας των μη γνήσιων λιρών απέχει συνήθως πολύ από την νόμιμη αναλογία του μίγματος που έχει δηλωθεί. Ο τρόπος όμως αυτός (Α) δεν συνίσταται για δύο λόγους:

  1. Γιατί απαιτείται πολύ χρόνος για να εξετασθεί μία – μία λίρα όταν έχουμε πολλές.
  2. Μετά από κάθε τέτοια εξέταση το νόμισμα έχει υποστεί κάποια φθορά – ζημιά, έστω κι αν δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.

β) Η μέθοδος του βάρους είναι η πιο ανώδυνη. Οι μη γνήσιες λίρες χωρίς να έχουν πάθει φθορά λόγω μακροχρόνιας κυκλοφορίας (αφού είναι τελευταία φτιαγμένες) συνήθως παρουσιάζουν μικρότερο βάρος από το ελάχιστο παραδεκτό (7,94 γραμμάρια). Χωρίς αυτό να είναι απόλυτο γιατί υπάρχουν και πιο βαριές από τις κανονικές σε μερικές περιπτώσεις. Επειδή πρακτικά είναι αδύνατον να ζυγίσουμε μία – μία τις λίρες, όταν μας έχουν δώσει πολλές και μας έχουν κινήσει την περιέργεια τότε μπορούμε να τις ζυγίσουμε όλες μαζί (50 ή 100) και να έχουμε μία γενική εικόνα του βάρους τους.

γ) Όταν μια ύποπτη λίρα την παραβάλουμε με μία γνήσια και διαπιστώσουμε διαφορά στην διάμετρο ή στο πάχος τότε εκ του ασφαλούς έχουμε λίρα κίβδηλη.

Αν ένα νόμισμα είναι λιγότερα καράτια από τα κανονικά τότε για να παρουσιάζει το ίδιο βάρος με το αυθεντικό θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο πάχος. Στην περίπτωση όμως που ένα κίβδηλο νόμισμα περιέχει και κάποιο άλλο μέταλλο, εκτός του λίγου χαλκού ή αργύρου που χρειάζεται για την σμίξη του τότε ανάλογα με το ειδικό βάρος του μετάλλου αυτού θα παρουσιάζει διαφορές στα βασικά χαρακτηριστικά του αυθεντικού νομίσματος. Αν δεν έχουμε άλλο όγκο τότε θα έχουμε άλλες διαστάσεις. Αν και η διάμετρος και ο όγκος είναι σωστά, τότε θα διαφέρει στα γραμμάρια.

δ) Τέλος η πιο αποδοτική μέθοδος είναι η εξέταση με γυμνό μάτι.

Και οι τρείς τελευταίοι τρόποι εφαρμοζόμενοι μαζί είναι πολύ αποτελεσματικοί. Πρακτικά όμως μόνο δύο τρόποι είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Ο τελευταίος τρόπος με την πείρα και την μελέτη είναι ο πιο αποτελεσματικός. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όταν εφαρμόζουμε τον τρίτο τρόπο της παραβολής δηλαδή νομίσματος ή λίρας με λίρα, στην δική μας λίρα πρέπει να βάλουμε μία κουκίδα και αυτό για να μην υπάρχει περίπτωση να μπερδευτούμε.

_

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ – Υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κράτους

Καραολή & Δημητρίου 243, Ηλιούπολη Τ.Κ. 56431, Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία: 2310 651 590 | www.ellinika-antallaktiria.gr