Χρυσή Λίρα Αγγλίας

Η πρώτη Χρυσή Λίρα της Αγγλίας κόπηκε το 1489 από τον Ερρίκο VII, και λειτουργούσε  ως μέσω συνδιαλλαγής αξίας και τιμής .Η εξάπλωση της Μεγάλης Βρετανίας και η αποικιοκρατία έκαναν το συγκεκριμένο νόμισμα  αποδεκτό και κραταιό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την τελική μορφή που έχει έως και σήμερα την πήρε το 1817, έτσι από την μία όψη έχουμε τον Βασιλιά της Αγγλίας την χρονιά κοπής και στην την φιγούρα του Αγίου Γεωργίου να σκοτώνει τον Δράκο.

Η χρυσή λίρα κόβεται κατά κύριο λόγο από το  Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου και κατά διαστήματα σε διάφορα Νομισματοκοπεία της Βρετανικής Κοινοπολιτείας όπως το Σίδνεϋ, η Μελβούρνη, το Περθ, η Οτάβα, η Βομβάη και η Πρετόρια.

Ανάλογα  με τον τόπο κοπής η Χρυσή Λίρα Αγγλίας έχει τυπωμένο ένα μονόγραμμα που τον ορίζει .Το βάρος, οι διαστάσεις και η καθαρότητα της Χρυσής Λίρας Αγγλίας είναι συγκεκριμένα μεγέθη τα οποία δεν επηρεάζονται από τον τόπο ή χρόνο κοπής.

Στην Ελλάδα το χρυσό αυτό νόμισμα γίνεται διαδεδομένο και ιδιαίτερα αποδεκτό , αφού κατά την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου , στέλνονται σαν βοήθεια προς την Ελλάδα πάνω από 5.000.000 τεμάχια χρυσών λιρών .

Η τιμή της Χρυσής Λίρας Αγγλίας μπορεί να διαφέρει λόγω του τιράζ κοπής, ( το πόσα κομμάτια δηλαδή κοπήκαν από ποιο νομισματοκοπείο και ποια χρονιά)και λόγω της κατάστασης της όψης τους.

Με βάση την κατάστασή τους έχουμε τις εξής κατηγοριοποιήσεις:

– Ακυκλοφόρητες: Καινούργιες, όπως έχουν βγει από το νομισματοκοπείο. Συνήθως βρίσκονται στα χέρια συλλεκτών, χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί ως νόμισμα συνδιαλλαγής.

– Σχεδόν ακυκλοφόρητες: Σχεδόν καινούργιες, πολύ κοντά στην κατάσταση που ήταν όταν βγήκαν από το νομισματοκοπείο, αλλά “έχουν περάσει από χέρια”.

– Εξαιρετικά καλή κατάσταση: Εμφανίζουν μερικά σημάδια καθώς έχουν διατεθεί σε ευρεία κυκλοφορία.

– Πολύ καλή κατάσταση: Με φθορές χρήσης.

– Καλή κατάσταση: Φθορές χρήσης πιο εκτεταμένες.

-Φτωχές: Με έντονα σημάδια φθοράς , από χρήση ή κατάχρηση.

Στην πραγματική οικονομία όμως οι κατηγορίες αυτές έχουν ενοποιηθεί και πλέον μιλάμε για γνήσιες Χρυσές Λίρες Αγγλίας ή κάλπικες λίρες.

Η Χρυσή Λίρα Αγγλίας έχει βάρος 7,98γρ. , διάμετρο 22,05 χιλ. , πάχος 1,05χιλ. και καθαρότητα 22kt χρυσού.

©2021 ellinika-antallaktiria.gr Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος | by Kostas Chatziafratis