Συχνά ακούμε για το μέγεθος του πληθωρισμού και τις κινήσεις των επιτοκίων , θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι συνεπάγονται για την τιμή του χρυσού.

Όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός , στο σύγχρονο κευνσιανό οικονομικό σύστημα , οι κυβερνήσεις μέσω των τραπεζών αυξάνουν τα επιτόκια χορηγήσεων. Έτσι , προσπαθούν να ανακόψουν την ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος καθώς και την ποσότητά του στην αγορά. στοχεύοντας στην επιβράδυνση της αύξηση του πληθωρισμού. Όμως, μετά τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται και τα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια των διάφορων ομολόγων. Δημιουργούνται λοιπόν και άλλα μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί το προς επένδυση κεφάλαιο και να αφήσει την θέση που έχει σε χρυσό. Ο χρυσός επομένως γίνεται λιγότερο θελκτικός και άρα η τιμή του πέφτει.

Συνοψίζουμε, αύξηση πληθωρισμού, αύξηση επιτοκίων , μείωση τιμής χρυσού.

Όμως, το σημαντικό είναι αυτό που ονομάζουμε ψυχολογία της αγοράς και την θεώρηση που έχει ο καθένας απέναντι στις εξελίξεις.

Η αύξηση του πληθωρισμού , η αύξηση των επιτοκίων ερμηνεύεται από πολλούς ως ανησυχία στην αγορά , και εντείνει έτσι την αναζήτηση για την ασφαλή τοποθέτηση των κεφαλαίων , με κατάληξη την απόλυτη ασφάλεια που πάντα είναι ο χρυσός. Με αυτήν την λογική η αύξηση επιτοκίων επιφέρει αύξηση της τιμής του χρυσού.

Πιο σημαντική λοιπόν από την οικονομική θεωρία είναι η “ατμόσφαιρα” της αγοράς.

Κλείνοντας , και ως παράδειγμα για την θεωρητική των οικονομικών μοντέλων, θα αναφέρω την Τουρκία , όπου με πληθωρισμό άνω του 80% , κρατάει χαμηλά τα επιτόκια , ρίχνει νέο χρήμα στην αγορά της , πολλαπλασιάζει την ταχύτητα κυκλοφορίας χρήματος και τον όγκο στην αγορά προσδοκώντας την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με την ανάπτυξη.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ – Υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κράτους

Καραολή & Δημητρίου 243, Ηλιούπολη Τ.Κ. 56431, Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία: 2310 651 590 | www.ellinika-antallaktiria.gr